top of page

Turvallinen veneily 2024 sisältää päivitetyt navigointilaitteet



Kaikki moottori- ja purjeveneen sähkölaitteiden, plotterin ja AIS:än asennukset Turussa ja Saaristossa hoitaa Raymarine valtuutettu liikkuva huoltoliike NAVISÄHKÖ

Merellinen maailma tarjoaa upeita seikkailuja, mutta veneilijän on tärkeää varmistaa, että veneen sähköasennukset, vianetsintä ja navigointilaitteet ovat tehty ajallaan ja kunnolla, alan ammattilaisen toimesta. Tässä oppaassa jaamme vinkkejä veneiden sähköjärjestelmien huoltoon ja navigointilaitteiden oikeaoppiseen käyttöön.


  1. Turvallinen sähköasennus: Veneen sähköjärjestelmä on veneen tekniikan sydän, joka pitää aluksen käynnissä, näkyvänä, hallittavana ja turvallisena. Tarkista sähköasennukset säännöllisesti, varmista että liitokset eivät ole vihreitä, eli hapettuneita, silloin ne voi värinän ansiosta synnyttää kipinän tai aiheuttaa laitteen sammumisen. Käytä asennuksissa aina laadukkaita veneen sähkökomponentteja, kuten Blue Sea Systems, Mastervolt tai vastaavaa. Asennusten huoleellisella suunnittelulla ja dokumentaatiolla vältetään väärinkäsityksiä, onnettomuuksia ja turhia kaapelinvetoja.

  2. Vianetsintä merellä: Ongelmat voivat syntyä missä tahansa, ja merellä on oltava valmis vianetsintään. Opettele käyttämään monitoimityökaluja, kuten kuorintapihtejä, puristuspihtejä y.m. ja pidä aina sulakkeita, sulakepesiä, kaapeleita, sekä valaisinpolttimoita ja muita tavanomaisia varaosia mukana. Tee säännöllisiä aina tarkastuksia, erityisesti ennen pidemmille matkoille lähtöä. Tarkista liitokset kytkentäpaneelin takana ja kaikkis sulakepesät, maadoituskiskot, sekä laturin liitokset.

  3. Navigointilaitteiden oikea käyttö: GPS (eli plotteri), kaikuluotaimet ja muut navigointilaitteet ovat olennainen osa turvallista veneilyä. Pidä ne ajan tasalla päivittämällä navigointilaitteiden, ja erityisesti plotterin ohjelmistoa. Plotterin karttaa on myös syytä päivittää, jotta kaikki uusimmat merimerkit näkyvät oikeissa sijainneissa. Huolehdi, että tiedät navigointilaitteiden käytön perusteet, ja että ainaki yksi toinen matkustaja ymmärtää niiden peruskäyttöä. Suunnittele aina reittisi etukäteen ja ole tietoinen ympäröivästä vesiliikenteestä, sekä siitä että missä liikutaan perinteisellä paperisella merikartalla.

  4. Virrankulutuksen hallinta: Veneessä on rajallinen määrä virtaa, joten hallitse virrankulutusta fiksusti. Vaihta veneen kaikki polttimot LED-valoiksi, sammuta tarpeettomat laitteet ja harkitse aurinkopaneelien tai tuuligeneraattorien lisäämistä. Akkujärjestelmien erittely on myös suosittavaa, niin että moottori, kulutus ja keula/peräpotkurit ovat omilla akuillaan. Tästä saatte Navisähköltä lisää neuvoa tarvittaessa.

  5. Säännöllinen huolto: Ennaltaehkäisy on avain venetekniikan toimivuuteen. Tee säännöllisiä huoltoja moottoreille, akkujärjestelmille ja navigointilaitteille. Pidä huolta, että varaosat ja huoltotarvikkeet ovat aina saatavilla. Navigointilaitteet on myös syytä uusia tietyin välein, varsinkin jos venettä käyttää nuorempi sukupolvi, joka ei välttämättä osaa lukea merikarttaa, jos plotteri menee rikki hätätilanteessa.

  6. Merenkulkuturvallisuus kurssit: Osallistu merenkulun turvallisuuskursseille oppiaksesi lisää hätätilanteisiin reagoimisesta ja turvallisesta veneilystä. Tämä tieto voi olla korvaamaton merellä, varsinkin pitkillä matkoilla ja ulkosaaristossa.


Veneiden sähköasennukset, vianetsintä ja navigointilaitteet vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Seuraamalla näitä vinkkejä voitte varmistaa, että seikkailut vesillä ovat turvallisia ja nautinnollisia. Onnellisia ja turvallisia matkoja merellä! Turun Saaristossa kaikki sähköasennukset ja vianetsintä kokonaisista veneen sähköjärjestelmistä aina navigointitekniikkaan saakka hoitaa Navisähkö.

Saatte Navisähköltä myös apua tai neuvoja puhelimitse tai WhatsAppin kautta jos haluatte itse korjata tai päivittää veneen sähköjä.


Soita meille: 0400-935-908


Lähetä meille yhteydenottopyyntö: info@navisahko.fi

bottom of page